<![CDATA[quickenadvies.nl - Blog]]>Fri, 06 Oct 2023 09:10:34 -0700Weebly<![CDATA[Teambonding: Samenwerken als vrienden?]]>Tue, 05 Sep 2023 07:48:16 GMThttp://quickenadvies.nl/blog/teambonding-samenwerken-als-vrienden
In de moderne zakenwereld is teambonding meer dan alleen een modewoord; ze is essentieel voor het succes van elk team. Teambonding gaat verder dan simpelweg naast elkaar zitten in een vergadering of dezelfde koffieruimte delen. Het is de kunst van het opbouwen van sterke relaties tussen teamleden, gebaseerd op vertrouwen en respect. Wat levert dit dan op?

Ten eerste verbetert team bonding de communicatie. Een team dat zich comfortabel voelt bij elkaar zal eerder ideeën delen en openstaan voor feedback, wat leidt tot betere besluitvorming. Ten tweede verhoogt het de motivatie. Een team dat zich als een hechte eenheid beschouwt, werkt harder en met meer enthousiasme aan gemeenschappelijke doelen.

Gezamenlijk activiteiten ondernemen met een flinke fun-factor – het hoeft allemaal niet zo serieus en in ieder geval weg van de werkvloer – is de manier om aan “teambonding te doen”. Je ziet elkaar eens in een andere ‘setting’, leert elkaar beter kennen. Dat is belangrijk omdat het helpt elkaar positief te waarderen. Een team dat goed is ingespeeld, is als een goed geoliede machine. Het begrijpt elkaars sterke punten en zwaktes en weet hoe het deze het beste kan benutten. Teambondingactiviteiten, zoals teamuitjes, helpen bij het smeden van deze banden en vergroten de effectiviteit van het team.

Peter Blangé – volleyballer en Neerlands beste spelverdeler ooit, winnaar van episch Goud op de Olympische Spelen van Atlanta in 1996 – zei eens:” ik win liever met klootzakken om me heen dan dat ik verlies met vrienden”. Dat is natuurlijk Cruijffiaans waar, maar de vraag is natuurlijk: in welk team is de kans op succes groter? Een vrienden-team is zeker geen garantie op succes, net zo min als een team waar men een hekel aan elkaar heeft. De waarheid ligt waarschijnlijk ergens in het midden. En dat is precies waar teambonding aan toe bijdraagt: je hoeft geen vrienden te worden, maar het helpt als je elkaar na een teambonding-dag positiever waardeert en een beetje beter kent. 
]]>